INTUSSEN - rondom de noodopvang

De komst van een groep vluchtelingen naar de min of meer permanente opvang aan de Wassenaarseweg in Leiden was voor het diaconale team van De Bakkerij aanleiding om contact met hen te leggen. Dat gebeurde voor het eerst begin november 2015, toen diaconaal werker Jacqueline Schoonwater en anderen acht Syrische vrouwen en een meisje meenamen naar het gebouw van de Stichting Arabische Vrouwen Narcis. Daar aten ze mee met de Arabische maaltijd, bereid door de kookploeg van de Multicultikookclub.

Indrukwekkende verhalen

De vrouwen waren bootvluchtelingen en hun verhalen maakten veel indruk. Vaak waren ze halsoverkop gevlucht, met achterlating van huis, vaak goede baan en familie. In de opvang worden ze somber van de zorgen en het niets doen. Ze willen dolgraag iets om handen hebben en Nederlands leren. Daar werd al improviserend onder het eten al op vooruitgelopen: neus, bril, mond, hand, wind, man, raam.... Jacqueline vertelde natuurlijk over De Bakkerij. Dat resulteerde in een uitnodiging en op 11 november kwam een aantal vrouwen thee drinken in De Bakkerij, om verder plannen te maken.

Nederlands leren en lekker eten

In De Bakkerij is ook de Stichting Thuis in Taal gehuisvest. Daar wordt onder meer Nederlandse les gegeven aan anderstaligen. Een oproep aan alle docenten met de vraag of zij zich willen inzetten voor taalles aan vluchtelingen in kleine groepjes, met een thema, wandeling of ander onderwerp, resulteerde op donderdag 3 december in een ontmoeting met 15 vrijwilligers waar plannen werden gemaakt voor taalles aan vluchtelingen. Best lastig: we werden direct geconfronteerd met de onzekerheden als je afspraken maakt met de vluchtelingen. Zij kunnen zomaar worden opgeroepen voor gesprek met IND of worden overgeplaatst.

In de herkansing

Maar met wat extra inspanningen en goed overleg kon er woensdag 16 december worden gestart. Rond elf uur stroomde De Bakkerij vol met zo’n veertig vluchtelingen en dertien docenten. Na een kort welkom en uitleg werden er groepjes gevormd en verspreidde men zich over vergaderzalen, spreekkamers en andere uithoeken in het gebouw om lesplannen te maken. Ondertussen werd er gekookt door een aantal vrouwen uit de noodopvang; een fantastische Syrische maaltijd. Rond drie uur kon iedereen aan tafel en het eten was geweldig.

Inmiddels zijn er 8 groepen gevormd met eigen docenten die aan de slag gaan met onze taal!

Een diaconaal groeidiamantje

Naast de taallessen en maaltijden zijn er inmiddels diverse andere activiteiten ontstaan:

Al deze activiteiten met en voor vluchtelingen vanuit De Bakkerij hebben inmiddels een naam gekregen: INTUSSEN – RONDOM DE NOODOPVANG (voor meer informatie).

Dankzij enkele speciale giften konden deze activiteiten worden georganiseerd. Wilt u ook bijdragen aan taalles, maaltijden en andere ontspannende initiatieven rond vluchtelingen uit de noodopvang dan kunt u geld overmaken op rekening NL 46 INGB 0000097065 t.n.v. Diaconie Protestantse gemeente Leiden o.v.v. INTUSSEN.