Symposium "Het moet niet gekker worden"

De kranten staan er bol van. ’’Verwarde man gaat door het lint.”  “Verwarde vrouw sticht brand in instelling.” “Verwarde man vernielt interieur Monique van de Ven.” “Verwarde vrouw bedreigt politieagenten met mes.”

Sociale Wijkteams, GGZ-instellingen, instellingen voor regionale maatschappelijke opvang, woningbouwcorporaties, medische instellingen, verzekeraars, lokale gemeenten, de GGD en politie zitten er aardig mee in hun maag.

 


Opvang verwarde personen

In mei 2014 werd in Den Haag een speciale Opvang Verwarde Personen (OVP) geopend, die in een jaar tijd 2.500 mensen behandelde. De politie werd de afgelopen jaren vaak geconfronteerd met ‘verwarde personen’ en vroeg daar in de pers ook ruime aandacht voor. Zo werd gemeld dat zij 60.000 keer per jaar (waarvan ca. 1.350 maal in 2014 in de regio Leiden-Bollenstreek) uitrukten voor een verward iemand.

Aanjaagteam

Hoewel er geen duidelijk zicht is op de werkelijke omvang of een heldere, eenduidige definiëring van de groep ‘verwarde personen’, zoals die in ambtelijk taalgebruik is gaan heten, heeft minister Edith Schippers op 3 september 2015 een aanjaagteam geïnstalleerd dat moet zorgen dat alle gemeenten eind dit jaar een sluitend vangnet hebben voor deze mensen.

Veel rapporten en bijeenkomsten richten zich tot nu toe met name op de verantwoordelijk heden, bevoegdheden, de communicatie en onderlinge afstemming van betrokken “ketenpartners” rond de gesignaleerde problematiek.

In een eerste tussentijdse rapportage die op 19 februari 2016 van het aanjaagteam onder de titel "Samen doorpakken", wordt nadrukkelijk aandacht gevraagd voor "Het ontwikkelen van een passend ondersteuningsaanbod voor de mensen die verward gedrag vertonen en hun familie/sociaal netwerk."

Symposium Het moet niet gekker worden

En juist daar ligt de focus van het symposium dat de Stichting Straatpastoraat en Diaconaal Centrum De Bakkerij i.s.m. Stichting Utopa op 8 juni a.s. organiseren:

  • Wie zijn ze?
  • Hoe benader en bejegen je mensen die verward gedrag vertonen?
  • En welke vorm van eerste opvang en begeleiding zou wenselijk zijn?

Een inspiratiemiddag voor werkers in het veld. Mensen die beroepshalve of als vrijwilliger te maken hebben met mensen die verward gedrag vertonen.

Dagvoorzitter:

Klaas Drupsteen
oud-presentator van KRO/NCRV

Gastsprekers:

  • Liesbeth Spies 
    burgemeester Alphen a/d Rijn en voorzitter Aanjaagteam Verwarde Personen VNG
     
  • Peter Dierinck
    psycholoog en stafmedewerker maatschappelijk herstel in het Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge
  • Klaas Koffeman
    straatpastor Den Haag
     
  • Jan Eerbeek
    emeritus hoofdpredikant Justitie en initiatiefnemer Stichting Exodus

Programma

Hei volledige programma vindt u in de bijlage.

Aanmelding: 

tot 4 juni 2016 via info[at]debakkerijleiden[dot]nl 

Kosten: 

€ 10,- inclusief koffie/thee, een drankje en een informatiemap na afloop.

Rekeningnummer Diaconie Protestantse gemeente Leiden:NL 46 INGB 0000 097065 o.v.v. symposium 2016

Wanneer: 
woensdag 08 juni 2016, 13:00 tot 16:00